Mandarynkowo-wiśniowa tarta z kremem cynamonowo-waniliowym

Czas przygotowania – około 1,5 godz.

Składniki na krem

  • 500 ml (2 szklanki) świeżej kremówki
  • 500 ml (2 szklanki) mleka
  • 4 żółtka
  • 100 g (1/2 szklanki) brązowego cukru
  • nasionka z 1 laski wanilii
  • 7,5 ml (1,5 łyżeczki) mielonego cynamonu

Składniki na tartę

  • 300 g (2 i 1/2 szklanki) mąki
  • 50 g (1/4 szklanki) cukru-pudru
  • 2,5 ml (pół łyżeczki) soli
  • 170 g masła – schłodzonego i pokrojonego w kostkę
  • 45 ml (3 łyżki) maślanki
  • 80 ml (1/3 szklanki) zmrożonej wody
  • 330 g (1 szklanka) dżemu wiśniowego
  • 4 mandarynki (obrane i podzielone na części)
  • 425 g wydrylowanych wiśni (bez pestek)
  • 15 ml (1 łyżeczka) mleka
  • 30 ml (2 łyżki) cukru
  • świeża mięta (do dekoracji)

mandarynki

Krem zacznij od lekkiego podgrzania kremówki i mleka (aż będą ciepłe po zanurzeniu w nich palca). Zdejmij z ognia zanim się zagotują.

Ubij żółtka, brązowy cukier, wanilię i cynamon w misce. Powoli dodaj ciepłą mieszaninę kremówki z mlekiem i połącz trzepaczką. Przelej z powrotem do garnka, w którym podgrzewałaś mleko z kremówką. Mieszaj na bardzo małym ogniu aż krem zgęstnieje a żółtka się zetną – około 10 do 15 minut. Zdejmij z ognia i przykryj aby na powierzchni nie utworzyła się skórka.

Tartę zacznij od połączenia mąki, cukru-pudru i soli w misce. Dodaj pokrojone w kostę masło i rozetrzyj palcami aż konsystencja przypominać będzie grubą bułkę tartą. Wymieszaj maślankęz wodą, dodaj do ciasta i wymieszaj rękami aby ciasto się połączyło. Uformuj je w kulę, przykryj i wstaw do lodówki na pół godziny by ciasto odpoczęło.

Rozgrzej piekarnik do 180°C i wyłóż 2 głębokie blachy papierem do pieczenia. Kiedy ciasto już odpoczęło podziel je na 2 kulki i lekko rozwałkuj każdą na wysypanym mąką blacie na grubość pół centymetra. Dwie mniejsze tarty są łatwiejsze do upieczenia, ale możesz też zrobić jedną dużą z całości ciasta. Wyłóż ciasto na blachy i włóż do lodówki na kolejne 10 minut.

Po wyjęciu z lodówki rozsmaruj dżem na cieście pozostawiając 3-4 cm odstęp od brzegu blachy. Ułóż kawałki mandarynek na dżemie i posyp wiśniami. Zawiń brzegi ciasta na owoce i zalep wszelkie otworki by krem nie wypłynął. Posmaruj brzegi mieszaniną mleka z cukrem.

Piecz przez około 40 minut, do złotego koloru. Po upieczeniu odstaw na 15 minut do wystygnięcia. Udekoruj tartę listkami mięty i podawaj z waniliowo-cynamonowym kremem.

Lucyna
Lucyna

Niepoprawna romantyczka, wielbicielka relaksu w SPA i właścicielka dwóch uroczych Yorkshire Terrierów